LETSELSCHADE? BEHOEFTE AAN GRATIS ADVIES? DAS HELPT

LETSELSCHADE? BEHOEFTE AAN GRATIS ADVIES? DAS HELPT
Datum 14-01-2019

DAS, hulp rondom letsel en schade

Wat zijn jouw rechten in het geval van letsel en schade bij een ongeval? In dit artikel krijg je een duidelijker beeld met waar je rekening mee moet houden.

 

Drukte op de Nederlandse fietspaden 

Fietspaden in Nederland raken overbevolkt. Dat leidt vaak tot problemen tussen wielrenners en recreatiefietsers. Die twee groepen gaan niet altijd even behoedzaam met elkaar om. Denk aan de wielrenner die de recreatiefietser van achter plotseling in de wielen rijdt omdat hij een persoonlijk record wil fietsen.

Of de recreatiefietser die kijkend naar de natuur even stopt en niet door heeft dat er net een peloton wielrenners aankomt. Dat leidt tot geschreeuw en getier. Of erger nog, tot valpartijen. Wie is er dan aansprakelijk?

Gedragsragels

Bij aansprakelijkheid kijk je natuurlijk eerst naar wat de regels zijn. Wat zijn die regels dan? Er is geen vaste regel die duidelijkheid schept. Natuurlijk bestaan de gewone verkeersregels. Maar de wetgever heeft geen verschil gemaakt tussen een fietser en een wielrenner zoals bij een bromfietser en een fietser.

De KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie), heeft wel een aantal gedragsregels voor wielrenners vastgelegd. Dit om ongelukken te voorkomen.

Aansprakelijkheid

Maar wat nu als het toch fout gaat en er ontstaan valpartijen, wie is er dan aansprakelijk was de vraag. Omdat het helaas te vaak voorkomt, is er wel het één en ander aan jurisprudentie te vinden. Het is in zijn algemeenheid niet te zeggen dat altijd de wielrenner of de recreatie fietser aansprakelijk is.

Er moet dus worden gekeken naar wat er precies is voorgevallen. Is er sprake van roekeloos (fiets)gedrag dan is degene die roekeloos was aansprakelijk. En dan wijs je al snel met de vinger naar de wielrenner. Toch kan het evengoed de recreatiefietser zijn die plotseling afstapt zonder om te kijken of stil blijft staan midden op het fietspad.

gratis letselschadehulp van das verzekering

Tips

Juist omdat de toedracht van het ongeluk bepaalt wie aansprakelijk is, doe je er goed aan om altijd te zorgen dat je getuigen hebt van het ongeluk. Vraag naam en adres op, ook van degenen die volgens jou het ongeluk veroorzaakte.

Uiteraard is dat wat lastig als je gewond op straat ligt. Deze tip geldt dus ook voor degenen met wie je aan het fietsen bent. Maak of laat foto's maken van de situatie. Dat kan duidelijkheid scheppen over wie aansprakelijk is.

Waar kan ik terecht?

Heb je vragen over een valpartij en heb je letsel opgelopen? Dan kun je altijd even bellen met Letselschadehulp van DAS, telnr 020-6517215 of per mail: [email protected].

das rechtsbijstand

Geef bij het melden van een zaak aan dat je abonnementhouder bent van FietsNED.

Privacy verklaring | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid

Maatregelen coronavirus

Fietsned Portal

Zakelijke service

Partnership

Over Fietsned

Nieuws

Contact

MijnFietsNED